AMAÇLAR: Öğrencilerin ebeveynleri ile derin bağlar kurmaları ve kaliteli zaman geçirmelerini sağlayarak sosyal etkileşimi artırabilme. Ailelerin öğrencilerimizin sosyal gelişim süreçlerine katkılarını artırabilme. Aile etkinlikleri ile ailelerin mutlu anılar biriktirmesine, kültürün nesillere aktarılmasına ve aile yapısının güçlendirilmesine katkıda bulunacak bir yapı sunabilme.
HEDEFLER: İlimiz öğrencileri ve öğrencilerimizin ebeveynleri faaliyetin hedef kitlesini oluşturmaktadır.
UYGULAMA SÜRECİ:
Kayseri Valiliğinin himayeleriyle İl Millî Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından hazırlanan aylık etkinlik örnekleri doğrultusunda aile imkânları ve kültürel ögeler göz önünde bulundurularak ilimiz öğrencileri ve velileri tarafından uygulanacaktır.
Aylık olarak planlanan örnek uygulamalar; beceri, spor, sanat ve kültür etkinlikleri olarak dört basamakta yapılandırılmış öneriler niteliğindedir.
Öneri etkinlikler aylık olarak, İl Millî Eğitim Müdürlüğü denetiminde hazırlanır, okul müdürlüklerine ulaştırılır ve okullar aracılığıyla velilere yaygınlaştırılması sağlanır. Aylık olarak hazırlanan öneri etkinlikler aracılığıyla, tüm öğrencilerin ve ailelerin katılma fırsatı buldukları sosyal sürece destek verilir.
Çocuğun ilk ve en önemli sosyal çevresi ailesidir. Ailece yapılan nitelikli etkinliklerin, çocukların bilişsel, sosyal, psikomotor ve duyuşsal gelişimleri açısından çok büyük önem taşıdığı bilinmektedir. Bu nitelikli etkinlikler arasında yer alan oyunlar, çocuklar için eğlenceden çok daha fazlasıdır. Oyunlar, her yaştan bireyin psikolojik sağlamlığı için gereklidir. Aile bağlarını ve aile içi iletişimi güçlendirir. Zihinleri dinlendirir, yeniler ve üretkenliği arttırır.
Birlikte oyun oynayan aile bireyleri birbirlerine karşı daha destekleyici ve anlayışlı olur. Üstelik aile içinde ortaya çıkan birtakım sorunlar, oyunun gücüyle de aşılabilir. Oyun, evi sıcacık bir yuva hâline getirir. Çocuklarını hayata ve geleceğe daha sağlıklı ve sağlam hazırlamak isteyen aile büyükleri, buldukları her fırsatta çocukları ile birlikte oyun oynamalıdır.
Bu kitabın hazırlanmasında öncelikle, seçilen etkinliklerin farklı yaş gruplarından çocuklara hitap etmesine dikkat edilmiştir. Aynı zamanda eğlendirici ögeleri öğrenme süreci ile ilişkilendirebilen, beceri temelli etkinlikler tercih edilmiştir.
HARİTADA BUL OYUNU
Bu etkinlik, katılımcıların Türkiye’deki şehirleri tarihî, turistik yerleri, yöresel yemekleri ve kültürel özellikleri üzerinden tanımalarını sağlamak, coğrafi bilgi ve dikkat becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlenmektedir.
BEŞTAŞ OYUNU
Bu etkinlik, el-göz koordinasyonunu geliştirmek, dikkat ve odaklanma becerilerini artırmak, stratejik düşünme ve planlama yeteneğini geliştirmek ve geleneksel oyun kültürünü yaşatmak amacıyla düzenlenmektedir.
Katılımcılara Beştaş oyununun geleneksel bir zekâ ve beceri oyunu olduğu anlatılır.
Oyunun kuralları açıklanır ve oyunda kullanılacak taşlar tanıtılır.
1. Aşama: Tek Taş (Isınma Hareketi)
2. Aşama:
3. Aşama:
4. Aşama:
5. Aşama: Köprü Kurma (İleri Seviye)
6. Aşama: Çukur Oyunu (Alternatif Oyun Şekli)
RAMAZAN SÜSLEMELERİ - MAHYA YAPIYORUZ
Materyaller:
Etkinlik Süreci:
SAĞLIK VE SOHBET ADIMLARI
Materyaller:
Rahat kıyafetler ve spor ayakkabılar
Etkinlik Süreci:
Bu etkinlik, Ramazan’da fiziksel aktiviteyi teşvik etmek, ailece kaliteli vakit geçirmek, sağlıklı yaşam bilincini artırmak amacıyla düzenlenmektedir.